Kamperen in het wild, bolderende korhoenders en aan de slag voor de nachtzwaluw!

Misschien herinner je nog het voorstel van vorig jaar om te kamperen in een bosje op de Holterberg? Met een klein groepje hebben we hier uiteindelijk een heel mooie kampeerervaring opgedaan. Puur natuur!

Wie zet zich in voor de nachtzwaluw?!

Eind vorig jaar heb ik contact gehad met de boswachter daar en gevraagd wat we konden betekenen om het stukje hei waar de nachtzwaluw broedt, vlak bij het kampeerbosje, open te houden. Dat is namelijk hard aan het dichtgroeien met jonge dennetjes en eerder had de boswachter al aangegeven dat de prioriteit van hun beheer daar op het moment helaas niet ligt.

Hij vond het een heel goed idee als een groepje Boomvalkers zou willen helpen met boompjes verwijderen en wil ons daarbij van het juiste gereedschap voorzien. Een kans voor ons om heel direct iets te betekenen voor het voortbestaan van de nachtzwaluw op die plek! De beloning?? Natuurlijk hopen we dat de nachtzwaluwen hierdoor voorlopig hier een geschikt territorium blijven vinden! En voor jou…? Als jij deze voorjaarsvakantie je handen ervoor uit de mouwen steekt, heb jij voorrang om de dagen na hemelvaart van hun balts te genieten op diezelfde plek!

Het plan

Een kampeertweedaagse van donderdag op vrijdag in de voorjaarsvakantie (D.V. 27 en 28 februari).
Dag 1 – Rond 12 uur aankomst in het bosje te Hellendoorn. Na het opzetten van ons kamp en het nuttigen van de lunch: aan de slag met ons beheerswerk!
Dag 2 – In alle vroegte naar de grote heide (een uur lopen) om daar het ‘gebolder’ van de korhanen te horen en ze wellicht bezig te zien?!

Wat  heb je ervoor nodig?

Het weer is in deze allesbepalend. Je weet het in febuari nooit. De meesten van ons zullen echter geen kampeeruitrusting hebben die bestand is tegen vorst. Met te nat weer zal het niet door gaan omdat we er werkelijk geen enkele voorziening tot onze beschikking hebben. (Hou er dus rekening mee dat het onverhoopt niet door zal kunnen gaan, we leven tenslotte in Nederland.)

Als je geen kampeerervaring hebt, informeer dan even bij een ervaren kampeerder. Zorg in ieder geval voor een goede slaapmat en een goede slaapzak en voor heel warme kleding voor ‘s nachts. En vanzelfsprekend voor een goede tent.

Je moet het zien zitten zelfstandig te reizen en je spullen te vervoeren zonder fiets (3 a 4 km). (In de vakantietijd is het vrijwel ondoenlijk je fiets mee te nemen in de trein, zeker niet met een groep, vanwege de geringe ruimte voor fietsen en in Nijverdal is geen fietsverhuur nabij het station). Natuurlijk is het een aanrader gezamenlijk te reizen voor de gezelligheid; en met een groepskaart zijn de kosten dan heel laag.

Omdat we deze keer in het donker onze maaltijd zullen bereiden, bij het kampvuur, zullen we te zijner tijd afspraken maken wie wat meeneemt voor een eenvoudige maar lekkere en voedzame maaltijd, na ons werk in de buitenlucht! Daarnaast maken we nog een verdeling welke dingetjes voor gezamenlijk gebruik dienen te worden meegenomen, en natuurlijk in ieder geval een goed paar werkhandschoenen!

Voor het overige zijn er geen kosten aan het kamperen verbonden.

Wie van jullie gaan er mee? Naast in ieder geval twee volwassenen kunnen er ongeveer 8 Boomvalkers mee. Is er bij jou thuis nog een volwassene die mee zou willen, overleg dit gerust.

Lijkt dit je wat? Overleg eerst met je ouders wat zij ervan vinden. Met hen kun je waarschijnlijk de beste inschatting maken of dit wat voor je is. We gaan uit van een minimum leeftijd van 13 jaar (tenzij je gekoppeld aan een volwassene mee zal gaan). Deelname is uiteraard op eigen risico. Vanzelfsprekend wordt er een positieve houding van je verwacht op het gebied van samenwerken. Ook dient je kampeeruitrusting compleet te zijn.

Voor vragen kun je mailen naar rianneberger@gmail.com. Wil je mee, laat het dan zo snel mogelijk weten!

Groetjes,
Rianne Berger