Verslag Busexcursie Kampina 2018

Een hele bus vol weer! Het was dan ook alweer twee jaar geleden, want vorig jaar moest de excursie naar de Kampina afgeblazen worden vanwege hoge temperaturen. Nu was daar geen sprake van.

We hadden dan ook geen zon. Wel was het droog, weinig wind en liep het heerlijk daar door de heide, bossen en langs de vennetjes. Aan vogels geen gebrek, wel vlogen er weinig libellen en al helemaal geen vlinders. Die hebben zon nodig. Toch zijn er hier en daar wel libellen gezien en gefotografeerd, maar de aantallen van andere keren waren veel hoger.
Het scherpe oog van Evert ontdekte al snel een witsnuitige libel, zittend op een grasstengel, wachtend op de zon. Je zou er zo langslopen. Het bleek een Venwitsnuitlibel te zijn, voor de meesten van ons een nieuwe soort! Ongelooflijk, wat zijn libellen vreemd-mooi. Check de foto hieronder.

Venwitsnuitlibel Kampina. Foto door Jasper Baaijens
Venwitsnuitlibel Kampina. Foto door Jasper Baaijens

Verder zagen we nog enkele Smaragdlibellen. Trouwens, geen gebrek aan die prachtige juffers: volop azuurwaterjuffers en watersnuffels, en ook blauwe breedscheenjuffer, eentje die je ook niet vaak ziet.

Genoeg grote bonte spechten, al dan niet voer aanslepend naar hun jongen. Er werd zelfs een kleine bonte specht gezien. Zingende gekraagde roodstaarten, boomleeuweriken en gras- en boompiepers. Geen fluiters dit keer. Af en toe een kuifmees en glanskop. Hoogtepunt voor een aantal groepen was het paartje gekraagde roodstaarten dat af en aan vloog met voer. We stonden er een tiental meters vandaan met onze camera’s en konden de vogels prachtig zien.

Gekr. Roodstaart Kampina. Foto Joh. Luiten
Gekr. Roodstaart Kampina. Foto Joh. Luiten

Eén groepje scoorde een levendbarende zandhagedis. Verder hielden we regelmatig halt voor de zonnedauw, een vleesetende plant. Mooi was ook dat een wulp aan kwam ‘jodelen’, een geluid dat typisch is voor heidevelden. Klik hier voor de zang van de wulp, zoals we dat tijdens deze excursie ook hoorden. Jammer dat de wulp niet veel meer broedt in Nederland.

Wulp - Kampina juni 2018. Foto Joh. Luiten
Wulp – Kampina juni 2018. Foto Joh. Luiten

Ondanks de het er geen zon was en weinig thermiek, hadden we toch af en toe een wespendief. Het laatste stuk van de wandeling deden de meeste groepjes langs de Beerze, een smal stromend beekje. Altijd erg mooi vanwege de vele boven het water dansende of op waterplanten rustende weidebeekjuffers en bosbeekjuffers. Dit keer leverde het zelfs een paar kleine ijsvogelvlinders op.

Zonnedauw. Foto Arne van Wingerden
Zonnedauw. Foto Arne van Wingerden

Prachtig hoe veel deelnemers zeiden hoe ze genoten hadden en hoe veel ze geleerd hadden. Dingen die je pas opvallen wanneer anderen je erop wijzen. De volgende keer vertel jij het tegen anderen. De Kampina heeft echt van alles te bieden: of je nu meer met planten hebt of met vogels of met libellen en vlinders of met de microwereld van de insecten.

Voor alle foto’s: zie hier.

Tot ziens op de volgende excursie. Zie daarvoor de agenda op www.deboomvalk.nl.