Verslag Busexcursie Oostvaardersplassen

Zaterdag 10 oktober. Het is weer tijd om naar Flevoland te gaan met een bus vol jeugdige en enthousiaste mensen. Een mooie dag, maar wel wat koud, met die oostenwind. Te zien aan de dunne zomerjassen hadden velen daar niet op gerekend. Na een busprobleem (60 persoonsbus i.p.v. 66) en de oplossing daarvan gebracht door de heer Mudde – hartelijk dank nogmaals, meneer Mudde! – kwamen we om 09.30 uur aan bij het Jan van den Boschpad aan de westzijde van het Oostvaardersplassengebied.

 

Hier was het uitzicht weer prachtig. Vele edelherten en konikpaarden en veel kolganzen en brandganzen. Met de telescopen en de verrekijkers speurden we de verre vlakte af. We hoopten hier op een zeearend. Die zagen we, maar zat wel ver weg. De rustende slechtvalk was beter te zien. Oktober, volop trektijd, dus af en toe de blik omhoog: groepjes graspiepers en veldleeuweriken en ganzen en zelfs een groepje van vier appelvinken. Vervolgens de oude vertrouwde Oostvaardersdijk opgereden, met links het Markermeer. Veel kuifeenden en meeuwen. Vooral grote mantelmeeuwen en zelfs enkele pontische meeuwen. Deze twee soorten horen bij de zogenoemde ‘grote meeuwen’, waarbij o.a. ook nog de zilvermeeuw, de kleine mantelmeeuw, de pontische meeuw en de geelpootmeeuw horen. Ze zijn lastig op naam te brengen; het duurt vijf jaar voor ze het volwassen kleed hebben en gedurende die jaren verandert het kleed voortdurend. Wil je het leren? Dan moet je veel naar meeuwen kijken, ook naar de ‘gewone’ zilvermeeuw. Zowel buiten als thuis via foto’s op internet. Dan merk je dat je het langzaam maar zeker onder de knie gaat krijgen. Of misschien denk je: nee, geef mij dan meer dan die grote zilverreigers, waarvan we er ook enkele zagen langs de Oostvaardersdijk; minstens even mooi en een stuk makkelijker te herkennen. Even verderop de bus weer uit en een pad door het riet aflopen. Hier genoten we volop van een groepje baardmannetjes en wat goudhaantjes. Zie de foto’s in de fotogalerij.

Om 12.30 uur starten we in groepen de wandeltocht. De zon scheen intussen en veel jassen gingen uit. Tot ieders verrassing lieten enkele roedels edelherten zich goed zien. De konikpaarden lieten zich van dichtbij zien. We hoopten op een vos. Die liet zich slechts zien aan een enkeling: vanuit de grote hut De Zeearend. We hielpen een groep oudere vogelliefhebbers met de determinatie van een zittende buizerd in een boom, maar ze lieten zich niet snel overtuigen. “Dit is toch duidelijk een valk, jongens!?” “Niet? Dan is het misschien wel een dwergarend.” Ieder zijn hobby natuurlijk. We zagen spechten, matkoppen, veel edelherten. Af en toe konden de fotografen zich uitleven op parende heidelibellen en paardenbijters, atalanta’s en dagpauwogen en andere libellen en vlinders. Bekijk de foto’s maar eens: hoe mooi zijn ze!

Ook mooi dat er veel nieuwe deelnemers waren! We hopen dat iedereen genoten heeft. De volgende excursie is een wandelexcursie langs de Surfplas van Reeuwijk in november. De eerstvolgende busexcursie is begin februari, naar Zeeland. Tot ziens!