Verslag Busexcursie Zeeland van 04 februari 2023

Drie jaar na de laatste keer was het dan eindelijk weer eens zo ver: een Boomvalk-busexcursie naar Zeeland. Rond een uur of half acht stonden we dus weer op een bekende parkeerplaats in Rotterdam te wachten op de bus. Nadat iedereen was ingestapt, geïnstalleerd en de afwezigheid van absenten was gecontroleerd, konden we dan eindelijk gaan rijden.

Meteen vanuit de bus begonnen de fanatieke lijsters (niet de vogelfamilie maar het soort mensen dat erg van soortenlijstjes houdt) de eerste soorten al te noteren, maar veel was er helaas nog niet te zien in de schemerige mist.

Zoals altijd bromde de bus ons eerst richting de Buitenhaven van Stellendam. Daar aangekomen zakte de moed om fanatiek te gaan vogelen lichtelijk in de schoenen na een blik buiten de warme bus geworpen te hebben: een vrij dichte mist zorgde voor een somber en donker weertje en een lichte motregen maakt dat plaatje compleet; geen motiverende omstandigheden!   

Toch werden hier uiteindelijk, ondanks de mist, aardig wat soortjes bijgeschreven; op het zichtbare deel van de slikken buiten de haven zaten een groepje Wulpen, Scholeksters, Zilverplevieren en enkele Rosse Grutto’s. Een Grote Mantelmeeuw dook een stevig ontbijtje op en begon het smakelijk naar binnen te werken, en sommigen vermaakten zich met een groepje Oeverpiepers onderaan de dijk. Na een poosje begon het echter harder te regenen en doken we vlug weer de bus in om onze weg te vervolgen naar de Brouwersdam: al met al was Stellendam niet erg spectaculair maar toch een leuk beginnetje van de lijstjes.

Onmisbare attributen, Stellendam, door Niels de Keizer
Onmisbare attributen, Stellendam, door Niels de Keizer

Een korte stop bij het natuurgebied ’t Volgerland bij Ouddorp volgde: een paartje Roodborsttapuit vrolijkte ons daar op, en er zaten volop eenden, zoals Wintertalingen en Slobeenden te zien. Een grote groep Goudplevieren kwam overvliegen. Aangekomen op de Brouwersdam was het weer nog steeds niet erg opgevrolijkt; ondanks dat het minder regende, bemoeilijkte de dichte mist het vogelen erg: heel erg ver kon er niet gekeken worden, en op de dijk zelf zaten maar enkele vogels. Toch reikte iedereen de halzen voor de groepjes Bontbekplevieren en Paarse Strandlopers die we vanuit een langzaam rijdende bus prachtig konden zien. 

Vanwege de weersomstandigheden werd al snel besloten om meteen weer door te gaan en later, met hopelijk betere condities, terug te keren naar de Brouwersdam. Zo gezegd zo gedaan, en een kwartiertje later stonden we bij een grote groep zwanen en ganzen in Zonnemaire. Na wat checken kwamen we uiteindelijk op zo’n 70 Kleine Zwanen, 10 Wilde Zwanen en minstens 400 Toendrarietganzen verspreid over een niet al te grote akker: een leuk groepje zo! Daarnaast konden we hier een Blauwe Kiekendief bijschrijven die op redelijke afstand langs de bus jaagde om uiteindelijk ver te verdwijnen; de eerste leukere soorten waren binnen! 

Kleine Zwanen en Toendrarietganzen Zonnemaire feb. 23 door Herwin Mulder
Kleine Zwanen en Toendrarietganzen Zonnemaire feb. 23 door Herwin Mulder

Ondanks meerdere daaropvolgende zoekpogingen op verschillende plekken lukte het helaas niet om andere groepen ganzen met leuke soorten te vinden, en daarom reden we als snel richting de Prunje. Onderweg zagen we nog een IJsvogel, Rotganzen, Tafeleenden, aardig wat Kleine Zilverreigers, een groepje Lepelaars, een Witgatje en zowel foeragerende Groenpootruiter als Zwarte Ruiter. De Groene Spechten die we op drie plaatsen tegenkwamen, maakten ook heel wat van ons blij: meestal zijn ze schuwer, nu lieten ze zich minutenlang open en bloot bewonderen, terwijl ze foerageerden op een grasveld. 

Groene Specht Zonnemaire feb 23 door Patrick Buitendijk
Groene Specht Zonnemaire feb 23 door Patrick Buitendijk

Vervolgens kwamen we er na een snelle check van de website waarneming.nl achter dat er ‘vers van de pers’ een Grote Pieper was ontdekt in de Prunje, en aangezien we toch al onderweg waren hoefden we de plannen niet om te gooien. En zo reden we een poosje later over de Inlaagweg het gebied in. Op dat moment was Johannes net door de microfoon aan het uitleggen wat er was gemeld toen hij door de voorruit een groepje piepers op de dijk voor de bus op zag vliegen. Een gespannen seconde stilte en toen galmde door de microfoon: “Ja jongens, dat is ‘m!”, waarna iedereen tegelijkertijd naar voren probeerde te komen om deze zeldzaamheid in beeld te krijgen. 

Gelukkig bleef de Grote Pieper geduldig wachten tot iedereen uit de bus was en hem even had kunnen bewonderen (en sommigen hem goed hadden kunnen fotograferen), om daarna hoog op te vliegen en aan de overkant van het water weer in te vallen op de dijk. Een lekker begin van het leuke rondje Prunje dat volgde: het zat aardig vol qua vogels, met als leukste gasten ter plaatse een foeragerend groepje Strandleeuweriken. En ondanks dat het voor de rest niet de meest spectaculaire soorten opleverde was het toch prettig vogelen. Zo zagen we onder andere een paar Nonnetjes, een mooi showende Alk, Pijlstaarten, een enorme groep overvliegende Rosse Grutto’s met een eenzame roepende gewone Grutto ertussen, een stel Kluten en Zilverplevieren en ga zo maar door. Uiteindelijk groeide de lijstjes aardig in dit leuke gebied en konden we dus tenslotte met aardig wat soorten op weg naar de laatste stop: de Brouwersdam.

Aangekomen op de bekende dam waren de weersomstandigheden gelukkig veel beter geworden, en konden we zelfs met een waterig zonnetje de bus uit! De bekende IJseenden die hier ook deze winter weer verblijven waren vandaag meerdere keren gemeld en dus werden algauw de telescopen op de grote groepen “eend-achtigen” gericht. Toch duurde het nog vrij lang voordat op vrij grote afstand een groepje van vier vogels werd gevonden, rustig chillend tussen de tientallen Middelste Zaagbekken, Eiders, Roodkeelduikers, Zwarte Zee-eenden en enkele Grote Zee-eenden. Naast deze vogels vermaakten we ons nog met enkele gemengde groepjes strandlopers, wat Zeehonden en een Kuifduiker die zich wel even van dichterbij wilden laten zien. Al met al kwamen er ook hier dus nog een paar prettige soortjes en waarnemingen bij, waarna we tevreden de bus instapten op weg naar huis, terugkijkend op een gezellige dag met een mooie totaallijst van 103 inheemse vogelsoorten!

Paarse Strandloper Brouwersdam feb. 23 door Chris Janse
Paarse Strandloper Brouwersdam door Chris Janse

Hieronder de totale soortenlijst. We kwamen uit op 103 vogelsoorten. Dat is inclusief drie exoten (en niet eens Halsbandparkiet, maar daar rouwt niemand om). Dat is een hoog aantal voor de winterexcursie!

Op naar de volgende excursie.

Die is op zaterdag 8 april in de Brabantse Biesbosch (fiets meenemen!). De volgende busexcursie is eind mei. Die gaat naar de Kampina, een geweldig heide- en bosgebied in Noord-Brabant, waar we in groepjes lopend eropuit trekken. Binnenkort op de website of de datum 20 mei of 27 mei wordt. Wil je weten wat we in de Kampina gewoonlijk zoal zien, check dan de verslagen op de website.