Verslagen Busexcursie Kampina 2016

Hieronder volgen de verslagen van twee excursiegangers: Julian de Frel en Daan van Braak

VOGELEXCURSIE KAMPINA (NOORD-BRABANT) MET NATUURVERENIGING DE BOOMVALK OP 28 MEI 2016

Verslag en foto’s van Julian de Frel (Birdphotography.nl)
Vandaag vroeg uit bed voor een excursie van de natuurvereniging De Boomvalk.Rond 8 uur werden we opgehaald bij de Guido de Brès. Daarna reden we door naarHardinxveld-Giessendam als laatste ophaalpunt. Vervolgens reden we door naar Kampina. Daar kwamen we ongeveer kwart voor 10 aan. De bus zette op drie verschillende punten groepjes af. Ikzelf zat in het derde groepje.

Grote Bonte Specht bij nesthol. Foto Adrie PeeneGrote Bonte Specht bij nesthol. Foto door Adrie Peene

Al snel begon de daglijst leuk te worden met Koekoek, Bonte vliegenvanger, Grauwe vliegenvanger, Wielewaal en Goudhaantje. Ook zaten er verschillende libelsoorten zoals Vuurjuffer, Weidebeekjuffer, Bosbeekjuffer en Platbuik. Ook de vlinders waren weer aanwezig met  onder andere het Bont Dikkopje, Citroenvlinder, Groot en Klein koolwitje en zelfs een Nachtpauwoog op de hei!

Nachtpauwoog. Foto Julian de Frel BirdPhotography.nl    Levensbarende Hagedis. Foto Julian de Frel BirdPhotography.nl
Nachtpauwoog en Levendbare Zandhagedis. Foto Julian de Frel (Birdphotography.nl)

De andere groepen hadden nog Boomvalk, Roodpootvalk, Wespendief en Boomleeuwerik. Na een geslaagde dag reden we ongeveer rond kwart voor 4 weer naar huis.

 

Zaterdag 28 mei 2016 – Met de Boomvalk naar de Kampina

Verslag en foto’s van Daan van Braak
De reis begon met prachtig weer. We reden in een grote dubbeldekker naar de Kampina. Onderweg naar het eerste uitstappunt, begon het al goed. Er vlogen twee patrijzen op, die landden een stukje verder in het land. Aangekomen bij het eerste uitstappunt ging de eerste groep er uit onder leiding van meneer Boer. Bij het tweede uitstappunt stapte de volgende groep uit onder leiding van Arie Zoeteman en zijn vader. Bij het derde en laatste uitstappunt ging de laatste groep uit de bus onder leiding van meneer Luiten en Arie van der Grond. Deze groep splitste zich al snel in tweeën. Zelf ben ik met de groep van meneer Luiten mee gegaan. Al snel zagen we een grote bonte specht weg vliegen. Na een stukje gelopen te hebben hoorden we de wielewaal! Hij zat erg dicht bij en dus gingen we het geluid tegemoet. Een gedeelte van de groep zag de wielewaal. Dat was echt een prachtige ervaring!

Op een gegeven moment liepen we langs de Beerze. Een heel mooi beekje! We zagen er veel libellen, zoals de Beekrombout en de Weidebeekjuffer en later ook nog de Bosbeekjuffer.

Opeens zag een van ons een Roodwangschilpad. Dat was erg mooi.


Roodwangschildpad. Foto Julian de Frel BirdPhotography.nlRoodwangschildpad. Foto Julian de Frel (Birdphotography.nl)

Ook op de hei zagen we veel soorten vogels, waaronder Roodborsttapuit, Gekraagde roodstaart, Koekoek, Veldleeuwerik. Eén van ons zag zelfs de Europese Kanarie overvliegen! Andere soorten die we zagen waren o.a. de Sprinkhaanzanger, Kruisbek en Appelvink. Na wat speuren op de hei zagen we een aantal keer de levendbarende hagedis. Eén hagedis klom zo langs een been omhoog, wat mooie foto´s opleverde. Ook vlinders waren volop aanwezig. Bont dikkopje, Sint-Jacobsvlinder en Atalanta. Een hoogtepunt was de Nachtpauwoog. Vele foto´s zijn hiervan gemaakt…

Sint-Jacobsvlinder. Foto Ruben Hubers en Maarten van der PlasSint-Jacobsvlinder. Foto Ruben Hubers en Maarten van der Plas

Na een prachtige wandeling met heel mooi weer, ondanks de voorspellingen van het KNMI, kwamen we weer bij de bus terug.

 

Tijdens deze prachtige excursie zijn er vele foto’s gemaakt, deze zijn terug te vinden op de fotopagina