Ringslangexcursie 2017: Het verslag

22 april 2017, ringslangenexcursie, georganiseerd door de schoolnatuurverenigingen De Boomvalk
Het zou koud worden, volgens de voorspellingen, en dat was het ook. Niet goed voor ringslangen, die koudbloedige dieren zijn en via warmte van de zon hun energie moeten hebben. Anders worden ze niet actief. Toch begonnen we vol goede moed. De zon scheen behoorlijk goed toen we op de parkeerplaats bij het restaurant ’t Reeuwijkse Hout op elkaar stonden te wachten deze zaterdagochtend.
Visdief tijdens ringslangenexcursie Reeuwijk. Foto Joas Sels
Visdief, Foto Joas Sels
We hoorden hier al een nachtegaal en zwartkoppen zingen. Wat de ringslangen ook zouden doen, we zouden sowieso veel vogel en leuke vogels zien. Deze tijd van het jaar en deze plaats staan daar garant voor. Dus togen wij met zijn dertigen naar het bekende fietspad langs de Surfplas waar de ringslangen huizen. Onderweg scoorden we visdiefjes, fitis, tjiftjaf en rietzanger. Toen begonnen het zoeken naar de slangen. Voorzichtig de begroeiing in, langzaam bewegen en vooral je ogen goed de kost geven. Soms ging het iets te enthousiast en gingen er iets te veel mensen in. Ongetwijfeld zijn er slangen eerder verdwenen dan we ze zagen, maar dat heb je natuurlijk altijd. Het doel was dat er ten minste één slang zich goed zou laten zien aan iedereen. En dat doel werd helaas niet gehaald.
Krooneend Surfplas R. Foto Joh. Luiten
Krooneend Foto Johannes Luiten
Ondertussen verdween de zon achter dikke wolkenvelden. De eerste slang werd door één persoon gezien, snel wegkronkelend, vlak voor de voeten. De tweede lag heerlijk te zonnen op wat neergebogen rietstengels. Afstand bewaren en iedereen erbij halen! Helaas lag het dier op een onoverzichtelijk plekje, zodat niet iedereen hem tegelijk kon zien. En het was nogal een gedoe om de plek aan te wijzen. Het dier rook onraad en verdween, slechts gezien door tien gelukkigen. We markeerden de plek en gingen verder. Straks maar weer proberen.
De vogels werkten wél mee. Prachtige krooneenden, een geoorde fuut en visdiefjes. Constant roepende grutto’s en tureluurs, die hier broeden. Gierzwaluwen en boerenzwaluwen en af en toe een oeverzwaluw. Een groepje kemphanen liet zich leuk zien. Dit groepje, op weg naar de broedgebieden ten noorden van Nederland, liep voedsel te zoeken in het gras: de lange trektocht vanuit Afrika kost natuurlijk energie. Twee bruine kiekendieven kwamen mooi over, ploegend tegen de harde wind in. Rietzangers lieten zich uitgebreid bekijken en fotograferen.
Een Indische gans kon ook behoorlijk enthousiasme rekenen. Evenals de grote groep zwarte sterns, de constant boven de plas heen en weer vloog. Ook weer vers terug van hun overwinteringsgebieden in Afrika. We gingen terug en checkten opnieuw de plek van de ringslang van de heenweg. En jawel, hij lag er weer! Weer werden de halzen gerekt, weer zagen mensen voor het eerst in hun leven een wilde slang. En weer verdween de slang voortijdig. Maar niet voordat Ties een foto maakte.
Ringslang excursie Reeuwijk. Foto Ties van der Wijngaart
Ringslang. Foto door Ties van den Wijngaart
Een purperreiger was de laatste leuke soort. Hij kwam overvliegen en landden in een weiland, waar hij af en toe zijn kop boven he gras uitstak.
Alle deelnemers, bedankt voor jullie bijdrage! Veel gezien, en de volgende keer zullen we de slangen op tijd aanspreken op hun verstopgedrag!
Wachten tot het de ringslang belieft weer tevoorschijn te komen. Foto Geco Stehouwer
Wachten tot het de ringslang belieft weer tevoorschijn te komen. Foto door Geco Stehouwer