Kampeerverslag voorjaarsvakantie 2022, Geschreven door Dyderick en Rick

Donderdag 3 maart was het eindelijk zo ver, na weken voorbereidingen voorpret gingen we eindelijk kamperen.

Na een treinreis van het westen naarhet oosten (als echte pakezels) kwamen we aan op Nijverdal. Vanaf hier liepen we naar de afgesproken kampeerplaats. Onderweg was het al genieten van de velevogels. We zagen en hoorden onder andere al Boomklever, Zwarte meesen Zwarte specht. Rianne had zelfs al een Middelste bonte specht. Dat was al veelbelovend!

Bij de kampeerplaats werden we al welkom geheten door eenroepende Kuifmees en Glanskop. Toen het hele kamp opstond en we eenlekker maaltje op hadden was het alweer donker. We besloten op pad te gaan omnaar de Oehoe te gaan zoeken. Na die avond lang te hebben gezochthoorden we de magische roep van de Oehoe, een van de grootsteuilensoorten ter wereld. Zijn mooie roep rolde door het verder stille bos. Eenavond om nooit te vergeten!

Naar verwachting en ondanks dat we erop gekleed waren washet smerig koud ‘s ochtends en rolden we bevroren en rillend het hangmatje ofde tent uit. Dapper als dat we waren zijn we met -3 de Sallandse Heuvelrug opgelopen. Gelukkig vergezeld met gezang van de Roodborst en Grote lijster. Die ochtend kwam tot 11 uur de temperatuur niet boven 0 graden uit. Ook hebbenwe helaas de Korhoen gemist. Gelukkig maakten een overvliegende Kruisbek,een zingende Boomleeuwerik en een Ree de ochtend toch nog goed. Ook een mannetje Roodborsttapuit liet zich goed zien en fotograferen. Rond 11 uur maakten we even een pauze in het zonnetje waar we eindelijk even konden opwarmen. Op dit heerlijke plekje vermaakten we ons met een bloedrode Goudvink en een overvliegende Raaf. Na 5 kilometer lopen kwamen we nu bij hetnatuurbezoekerscentrum van de Sallandse Heuvelrug aan. Hier hebben we evenrondgekeken, opgewarmd en gebruik gemaakt van het toilet.

De terugweg was niet minder mooi en ook al waren we doodmoeen hadden we de Korhoen gemist, toch waren we blij met het resultaat. Terug bijde kampeerplaats was het even uitpuffen onder het bijna standaard geluid van Koolmees,Glanskop en Kuifmees, en soms bezoek van de Grote bonte specht.Genieten!

Met veel moeite kregen we een uiteindelijk een heerlijk kampvuur aan en daarna was de dag voor sommigen lang genoeg geweest. Rianne,Rick en Dyderick waagden nog een erg geslaagde poging de Oehoe waar te nemen en zowaar, al vrij snel begon hij weer schitterend te roepen, geweldig! Die nacht was het iets beter vertoeven hoewel het nog steeds dik vroor en deweerapps -5 graden als gevoelstemperatuur aangaven. Sommigen hebben die nachtnog een Bosuil horen roepen.

De volgende ochtend was de dag van vertrek aangebroken,maar als afsluiter had Rick een schitterend idee een stuk verscholen heide afte struinen waar we de nachten ervoor de Oehoe hebben horen roepen. Ditleverden ons onze eerste, en enige Geelgors op. Ook was hier een grotegroep kwetterende vogeltjes waar soorten als de Sijs, Groenlingen Goudhaan in zaten. Wat ook zeker noemenswaardig is zijn dedassenburchten en wissels (sporen die wijzen op een aanwezige Das) diewe vonden op deze heitjes. Ook kwamen we hier sporen tegen van een Vosen Wild zwijn en misschien wel een braakbal van een Oehoe! Eenovervliegend koppeltje Raaf en een opvliegende Houtsnip maaktendit weer een geslaagde wandeling. Een vroege, zonnende Levendbarende hagediswas ook een leuke bijkomstigheid. Na de zoveelste heerlijke bosmaaltijd was hetweer inpakken omdat de dagen er weer op zaten. Na een laatste mooieboswandeling naar het treinstation kwamen we weer in Nijverdal aan. Na een ijsje in Nijverdal (alsof we nog niet genoeg kou hebben gehad de afgelopen dagen) stapten we op de trein en gingen we moe, máár voldaan naar huis toe.