Kamperen in Hellendoorn, zomer 2022

2 dagen zijn alweer voorbij gegaan, voorbijgevlogen eigenlijk, terwijl Christiaan met z’n gezin en neef onderweg een Rode Wouw meepakken zien Herwin Johannes Therese en ik de eerste Wespendief en 5 Raven onderweg naar de kampeerpkek, dat belooft wat! de smaak is gelijk te pakken!!

Aangekomen bij de kampeerplek zetten we zoals gewoonlijk de tenten op, in mijn geval hangmat en maken we kennis met elkaar wie elkaar nog niet kenden, en dat onder de hier algemene soorten als Kuifmees glanskop en wat lastiger de Zwarte meesjes.

We lopen nog een rondje in de buurt en horen 2 keer een kleine bonte specht roepen. Na het avondeten gaan we erop uit en horen we soorten als Kruisbek Appelvink en een Gekraagde roodstaart met jongen!

Het feest begon toen de schemer viel en er ineens een Houtsnip ging baltsen en knorrend en tikkend overkwam, en dat een aantal keer herhaalde, een erg mooi schouwspel, en toen ineens hoorde ik hm en riep het gelijk: Nachtzwaluw!! Vrij dichtbij begon hij langzaam zijn zang wat al snel op zwol tot een lange ratel! Prachtig!! Dit wilden we! Na een poosje genieten liepen we naar een kapvlakte waar we verwachten dat hij zou gaan vliegen zodat we hem ook zouden zien.

Dat bleek nog even lastig tot na een half uur de Nachtzwaluw ineens voor mij en een paar anderen op 2 meter langszweefde en een prachtig showtje gaf, bijna iedereen had hm gezien en Sander wist hm zelfs op beeld te krijgen, kort maar krachtig. De Oehoe had er genoeg van de andere keren gekregen en deed niet mee vanavond maar we hadden niks te klagen en tevreden lag iedereen even later in z’n tent te proberen dit in dromenland nog eens af te spelen!

De volgende ochtend diende Zanglijster en Zwartkop als wekker evenals vele mezen en vertrokken we na een ontbijt bij het kampvuur richting De Heuvelrug. Onderweg diende een Matkop zich aan die scherp opgemerkt werd door Herwin wat niemand verwachtte ook vonden we de Raven weer terug in dezelfde bomengroep als de eerste dag en vlogen er nog wat Wespendieven over, ook aardig wat fraaie vlinders vlogen en Christian Jan Peter en ik zagen een Kleine IJsvogelvlinder!

Op de plek waar we zochten voor 2 leuke spechten vond Christian een Middelste bonte specht die we daarna met z’n allen konden bekijken, Christiaan boer met z’n jongste kinderen ging terug naar de auto en vonden 2 Zwarte spechten die niet aan schuwheid deden en hebben daar een tijdje van kunnen genieten terwijl wij de andere kant op doorliepen, daar liepen we in een veldje met talloze wespenspinnen en ving ik een Zandhagedis.

Verderop de heide zocht ik een liggende dode boom af en vondt de gewenste Grauwe klauwier! Na nog wat mooie soorten en een lange tocht besloten we terug te lopen naar het bezoekerscentrum want het was erg warm en het water begon op te raken, onderweg kregen we niet onaangenaam bezoek van een politiebus die mij, Sander Christian Herwin en Johannes een lift aanbood naar het bezoekerscentrum, wat Therese en Anna die we passeerden ons niet in dank afnamen.

Na voor sommigen een verfrissende duik in het Zwembad terwijl anderen bij het bezoekerscentrum bleven was het koers zetten naar de kampeerpkek.

Rianne Johannes Herwin en ik zagen nog heel mooi een Zwarte specht die z’n best voor ons deed. Die avond zochten we op een ander heitje de Nachtzwaluw en terwijl we verdeeld in groepjes over het heitje zaten hoefden we nog geen minuut zaten zeilde de eerste Nachtzwaluw in de net vallende schemer over het veld en er volgden er die avond nog wat meer, ik wist er 1 gaaf te filmen en Christian Jan Peter en ik zagen er zelfs 2 tegelijk!

Wat een geweldige mooie vogels zijn dat zeg! Kippenvel momentjes! Die avond hoorden we nog een Bosuil en toen Christian en ik een rondje liepen hoorden we een Kwartel overvliegen! Onverwacht geluk!! Ook Herwin hoorde hm boven de kampeerplek ook nog! Vanochtend weer lekker wakker geworden en hier uit m’n Hangmat zie ik mooi een kuifmees en Goudvink overvliegen.

Een Onverwachte bezoeker die overvloog was gele kwikstaart die Herwin Christian en ik hadden.

Vandaag weer een mooie planning dus we hebben er zin in!