Verslag Kamperen in Hellendoorn, mei 2023 (met foto’s)

Onze groep kwam tussen 3 uur en half 5 aan. We sloegen onze tenten, of waar we ook in of onder sliepen, op. (Sommige sliepen bijv. in een hangmat onder een zeil.) Toen gingen we het bosje van Rianne (de leider) verkennen.

Rianne vertelde over de bomen en planten en het voedselbos wat ze aan het creƫren was. Wie wilde proefde een jong berkenblaadje. Daarna gingen we dennetjes trekken, zodat andere planten meer leefruimte krijgen. Onder andere de heide. Sommigen zaten zo vast dat meerderen tegelijk moesten trekken, en omtuimelden toen hij loskwam, dat was lachen! Er werd droog hout gehaald uit het bos, waarmee we het kampvuur aan konden maken. Een aantal mensen hielp mee om het eten klaar te maken, tomaten en uien snijden enzovoort. Iemand van de leiding had iets meegenomen waarop je boven het vuur eten klaar kon maken. Zo hadden we het grootse deel van het eten klaar gemaakt. Ook leuk om te doen, toch wat primitiever, dan op het fornuis. Het eten was heerlijk. Na het eten (wat pas om half 9 was) gingen we een avondwandeling maken om nachtvogels te horen en zien. We wilden de oehoe zien, maar dat is niet gelukt. We hadden wel de houtsnip gehoord en over ons heen zien vliegen. Toen we terugkwamen was het inmiddels 11 uur/half 12. Een aantal mensen bleven buiten slapen bij het kampvuur. Hoewel het in de nacht miezerde ging niemand ervoor naar binnen.

De volgende ochtend stonden de meesten rond half 6/6 uur op. Sander stond al veel vroeger op, al rond 5 uur, voor een ochtendwandeling terwijl 1 voor 1 de vogels, soort voor soort, begonnen te zingen. Vooral roodborsten maar ook gekraagde roodstaarten. Rond kwart over 6 gingen we eten om na het eten aan een grote wandeling te beginnen. Met het doel om korhoenders te zien, wat niet gelukt is. Ze zijn ook echt zeldzaam geworden. Vanwege gebrek aan insecten worden er nauwelijks jongen groot. Maar we hebben wel veel andere mooie dieren gehoord en of gezien. We hebben 2 jonge reebokjes zien spelen met elkaar. En ook nog andere dieren zoals de veldleeuwerik, grasmus, gekraagde roodstaart, koekoek, roodborstje, vinken, aparte soorten kevers waaronder de driehoornmestkever, 3 buizerds. We hielden ondertussen ook nog pauzes. We waren ook nog 1 van de leiding tegemoetgekomen die 1 dag mee zou draaien. Op een plasje vingen we 3 schaatsrijders met onze handen. Mooi om die beestjes van zo dicht bij te zien.

Na een tocht over de heide en door het bos, hebben we bij het bezoekerscentrum Sallandse Heuvelrug onze flessen gevuld en pauze gehouden. Daarna liepen we terug naar het kamp.

Toen we op het kamp terug waren hoorden we een specht en wilden die graag zien. We gingen dus daarom op zoek naar de specht. En we hebben een specht gezien. Het was een zwarte specht. Prachtig! Een paar mensen gingen het eten klaar maken en de anderen houtsprokkelen. Na een lekkere maaltijd gingen we nog meer hout verzamelen voor het kampvuur. En gingen we het kampvuur opstoken, waar we XXL marshmallows bij gingen eten, die we boven het vuur verwarmd hadden. Heerlijk! ‘s Avonds gingen we nog een spel doen wat ook leuk was, zeker in het donker. We gingen wat vroeger naar bed, omdat we de volgende ochtend al vroeg wakker moesten worden.

Rond kwart voor 5 gingen we al aan t ontbijt. Daarna een uurtje lopen naar de boot waarmee we een vaartocht (van een uur) zouden maken over de Regge. Tijdens de vaartocht zou je een ijsvogel kunnen zien. De meesten hebben die ook gezien. We hebben ook nog vrij dichtbij een zingende geelgors en een kievit met 4 jongen gezien, die onder hun moeder vandaan kwamen. Echt mooi! We hebben na de vaartocht in de zon gegeten, waarbij de ijsvogel aan de overzijde neerstreek. Daarna gingen we naar het kamp teruglopen met een grote tussenstop langs de Regge. Daar ontdekten we een staartmezennestje waar de jonkies zichtbaar waren tijdens het voeren! Op de terugweg vervolgens nog een familie met jonge eekhoorns die enorme capriolen maakten boven ons. En spreeuwen en een boomklever die hun jongen voerden in de nestkast waarbij soms zichtbaar een ” luiertje” weer mee naar buiten genomen werd.

Op het kamp terug was het inpakken en weer terug naar huis of naar een andere bestemming. Het was een geweldig leuk kamp met een leuke, gemotiveerde groep.

Echt een aanrader!