Busexcursie Oostvaardersplassen: Het verslag

Daar gingen we weer. Een bus vol enthousiastelingen. Op excursie naar het bekende Oostvaardersplassengebied met zijn herten, vossen, zeearenden en al dat andere.

Om half tien stond de bus stil bij het Jan van den Boschpad, aan de ZW-kant van de Oostvaardersplassen. Het weer werkte buitengewoon mee: het was zonnig en niet al te koud. Samen met de groepen gakkende kolganzen die regelmatig over ons heenvlogen, gaf dit een echte herfstsfeer. Vanaf de eerste en tweede verdieping van het bezoekerscentrum werden de eerste groepen edelherten en Konikpaarden bekeken. Een deel van ons zag een vos rennen door het open veld. We ontdekten watersnippen en smienten dichtbij.

We liepen het fietspad af, richting het noorden. Daar hielden baardmannetjes en roodborsttapuiten ons bezig. De baardmannetjes zijn luidruchtig genoeg, maar laten zich veel minder gemakkelijk zien dan horen. Het lukte enkelen van ons toch een paar prachtige foto’s van ze te maken. Hier vloog ook een groenpootruiter over.

Op de uitkijkbult hoorden we waterrallen, zagen we een tapuit en ontdekten we een slechtvalk. En toen, “Ja jongens, ik zie een zeearend!” Inderdaad, daar zat die grote roofvogel. Ver, op een paal, maar door de telescoop kon je goed het enorme formaat zien en de grote gele snavel. Een kwartiertje later ging er een tweede bij zitten, ook een volwassen vogel. Ongetwijfeld een paartje dat hier broedt. Vliegend zijn ze imposanter, maar deze twee weigerden dat te gaan doen, maar dat zou later goed gemaakt worden.

De bus weer in en over de Oostvaardersdijk Flevoland verder in. Links, op het Markermeer, zaten veel eenden. Op de bekende uitstapplek zagen we enkele pontische meeuwen zitten en vloog een groepje grote zaagbekken langs. Die zien we niet iedere keer hier. Verderop langs de dijk loopt een pad door het riet naar het kijkscherm. Dat is standaard een prachtig uitstapje, zeker omdat we er altijd baardmannetjes leuk te zien krijgen. Die stelden ons ook dit keer niet teleur. Maar de klapper hier was een bladkoning, een zeldzame gast uit het hoge noorden. Het is een vogeltje van slechts 10 centimeter, maar zijn roep is onmiskenbaar. Hij zat in een groep goudhaantjes, ook al van die kleine vogeltjes. Het bleek bijzonder lastig de vogel in de verrekijker te krijgen. Maar het lukte Daan van Braak en Julian de Frel wel een foto te maken van de bladkoning. Bij het scherm kropen de kikkers weer rond, zoals altijd.

Bladkoning

Bladkoning Foto: Julian de Frel

Inmiddels was het over 12 uur. Dit keer sloegen we de traditionele wandeling naar de hoge hut op palen “De Zeearend” over en gingen we direct door naar de praambulten, waarbij we weer over de enorme vlakten met edelherten uitkeken. Hier zagen we opeens weer twee zeearenden vliegen, nu een stuk dichterbij dan ooit. Dat was een prachtig gezicht voor iedereen. Hier vlogen ook enkele bruine kiekendieven rond.

Daarna gingen we door naar het natuurgebied Harderbroek, dichtbij Zeewolde. Dit is een vrij nieuw natuurgebied, waar veel vogels zitten. Het duurde even voor we er waren. Onderweg werden we beloond met een stuk of 20 krooneenden, die tussen de vele meerkoeten dobberden, vlakbij het Harderbroek. De hut van het Harderbroek was een prachtige ervaring. Niet alleen doordat de hut niet gebouwd was op 60 excursiegangers ineens, maar ook door de duizenden vogels die daar voor de hut zwommen of stonden: tafeleenden, kuifeenden, krakeenden, kieviten en goudplevieren. Daartussen groepjes kemphanen, een paar krooneenden, wat watersnippen en nog meer. Helaas zagen we niet de witoogeend die een half uur voor onze komst wel gezien was. Als we meer tijd hadden, hadden we hem vast opgespoord. Om half vier doken we de bus weer in, moe en voldaan.

We kwamen tot de conclusie dat het weer een prachtige excursie was. In totaal konden we op onze lijstjes 78 vogelsoorten aanvinken.

De complete soortenlijst kun je op de website vinden evenals het fotoalbum.

Iedereen bedankt voor het meedoen. Helaas vergaten we een groepsfoto te maken. Volgende keer niet vergeten!

 

De volgende excursies zijn:
Zaterdagochtend 26 november – een wandelexcursie rond de Surfplas van Reeuwijk
Zaterdag 04 februari 2017 –  winter- en watervogelexcursie Zeeland

Daarover volgt nog een uitnodiging in je mailbox.